כתיבת ערך ויקיפדיה

לא כל אחד יכול לכתוב ערך ויקיפדיה. לצוות שלנו, יש הרשאה להכניס ערכים לויקיפדיה. מעוניינים? פנו אלינו – 0546871790, ונתקדם יחד בדרך לכתיבת הערך, והעלאתו לויקיפדיה. 

חשוב לנו לציין כבר עכשיו שויקיפדיה לא בהכרח תאשר את הערך שלכם – יש כללים ברורים על פיהם כתיבת ערך ויקיפדיה מתקבלת או לא. אנחנו מתמחים בכללים הללו, מכירים אותם היטב, ונוכל לנסות לחזות מראש את סיכויי הצלחת הערך.  

שנכתוב עליכם ערך בויקיפדיה?
צרו קשר ונבדוק אם זה אפשרי!

מעוניינים לכתוב ערך ויקיפדיה בעצמכם? הכנו מדריך מקיף במיוחד עבורכם

ויקיפדיה, האנציקלופדיה הגדולה בתולדות המין האנושי, מאפשרת לכל גולש לכתוב לה ערכים. אבל לכתיבת ערך ויקיפדיה יש כללים ברורים. המדריך לכותב המתחיל

הכירו את ויקיפדיה

בעידן הדיגיטלי רוב חיפושי המידע האנציקלופדיים עוברים דרך הוויקיפדיה והיא מהווה מקור ראשון לתשובות, וגם להעלאת מידע על ידי הגולשים עצמם. כיום מונה הגרסה האנגלית שלה למעלה מ-6.8 מיליון מאמרים – שווה ערך ל-2,500 כרכים של אנציקלופדיה בריטניקה, ואם מחשבים את כל השפות שבהן היא מתפרסמת – המדובר ב-426 מיליון מאמרים השווים ליותר מ-20,517 כרכים מודפסים!

הגאונות שבאנציקלופדיה המקוונת היא הענקת היכולת לכל אדם לחבר ערכים, וליהנות מ”צפיית עמיתים” שמבקרים את הכתוב, מתקנים אותו, או גם פוסלים חלק מהמידע (ערכים מרכזיים מתוקנים לעיתים אלפי פעמים בשעה). במובן הזה, ויקיפדיה היא אוצר בלום המתקן את עצמו ללא הרף, ובכך משתבח עם הזמן. דהיינו, הערכים הופכים להיות מדויקים ונכונים יותר לאחר שעיניים רבות עברו עליהם.

ויקיפדיה – כמקור פתוח המפורסם תחת רישיון שימוש חופשי – מעודדת כמה שיותר גולשים לתרום לה, אם בהעלאת ערכים, בתיקון ערכים קיימים, או בהוספת הערות לערכים כדי שהעורכים הבכירים של האנציקלופדיה יבדקו אותם. בנוסף, ניתן לבקש מהעורכים להעלות ערכים שלא קיימים בה. שלל הסיבות הללו הופכות אותה לאנציקלופדיה הגדולה בתולדות המין האנושי. ועדיין, למרות התרחבותה האקספוננטלית, יצירת ערך מחייבת הקפדה על הנחיות ספציפיות.

אז איך כותבים ערך ויקיפדיה? איך מעלים ערך לויקיפדיה? כמה זה עולה בכלל? קבלו מדריך בסיסי, שיסייע לכם לכתוב ערכים מותאמים וטובים – ולחוש חלק מכפר הידע העולמי.

הרשמה ותחילת עריכה

כדי להעלות ערך לוויקיפדיה יש להירשם אליה. ההנחיות להרשמה מצויות בעמוד “ברוכים הבאים לוויקיפדיה”. לעמוד זה תגיעו אם תקלידו במנוע החיפוש “ויקיפדיה” ותקישו על המילה ויקיפדיה. העריכה עצמה נעשית על ידי לחיצה על לשונית “עריכה”, או לשונית “עריכת קוד מקור” – אלה מופיעות בראש כל דף. זהירות: כל ניסיון לנצל לרעה את הקוד הפתוח כדי לפגוע בערכים קיימים – יגרום למפעילי המערכת לחסום אתכם. עם זאת, ניתן כמובן להיכנס לכל ערך ולשפר אותו.

כללי כתיבת ערך ויקיפדיה

למרות שוויקיפדיה היא אנציקלופדיה פתוחה לכל אחד, עדיין יש לה קווים מנחים, כך שלא כל כותב יכול לעשות בה כרצונו. למשל, המגמה של ויקיפדיה היא להעלות ערכים חשובים, ולא זניחים (למשל, פרופיל אישי של מי שהעלה את הערך, כשלאותו אדם אין ערך ציבורי ממשי). במקרה זה עשויים למחוק את הערך שהעליתם. בראש עמוד הבית של ויקיפדיה תמצאו את הכותרת “שאלות נפוצות” – שם תמצאו גם את הכללים לכתיבת ערכים.

הקפידו על מידע נכון ונייטרלי

כתיבת ערך לאנציקלופדיה – גם אם זו לא האנציקלופדיה העברית או בריטניקה – נושאת איתה מחויבות ורצינות של הכותב. לכן, לפני שאתם צוללים לכתיבה, עליכם לערוך תחקיר יסודי על נושא הערך שלכם, תוך בדיקה שהפרטים נכונים ונייטרליים, ללא דעות אישיות. ודאו שהמידע שאתם מביאים אמין, ניתן לאימות ומגיע ממקורות מוכרים. מסיבה זו ויקיפדיה מייחסת ערך גבוה לציטוטים ולהוכחות “קשות” – לכן נסו לגבות את התוכן במובאות בדוקים ממקורות אחרים.

הקפידו על איכות הכתיבה

כתבו בסגנון ברור, תמציתי ואינפורמטיבי. הימנעו מז’רגון מיותר ומשפה טכנית שעלולים להרחיק את הקוראים. שאפו לטון נגיש לקהל הרחב. גם אם תביאו ערך מבוסס עובדות ומובאות – ייתכן שהוא יימחק על ידי העורכים אם איכות הכתיבה שלו ירודה, הוא מביא פרטים לא חשובים, או שהוא כולל שפה בוטה.

מבנה הערך

לערכי ויקיפדיה יש מבנה קבוע, שאותו תוכלו ללמוד ממעקב אחר ערכים שונים. כל ערך פותח בהקדמה תמציתית המסכמת את עיקרי הדברים. לאחר מכן יחולק הערך לנושאים שונים ומפורטים אשר מתעמקים בהיבטים שונים של הערך. השתמשו בכותרות ובכותרות משנה כדי לשפר את הקריאות. שימו לב: לכותרות למיניהן יש פורמט שמוכתב על ידי ויקיפדיה ותוכלו לעשות זאת באמצעות “העורך החזותי” שמאפשר לכם לערוך ערכים בלי צורך להתחיל בלימוד מסובך של תחביר ויקי אלא לערוך אותם בסגנון של מעבד תמלילים כשכל פעולת עריכה מוצגת מייד.

כך, למשל, תלמדו כי בכתיבת ערכים ויקיפדיה משתמשת הרבה בסוגים שונים של סוגריים, הבאים להפריד טקסט מסוים מיתר הכתוב (למשל: סוגריים מרובעים [] כדי ליצור קישור לערך ויקיפדיה קיים, או ערך שאתם חושבים שצריכים ליצור אותו). בעמוד השאלות והתשובות, תחת “כללי כתיבה”, תמצאו הסברים על כך ב”עריכת דף”.

שימו לב שבסוף כל ערך יש הערות שוליים, אשר בהן מצוינים המקורות שעל בסיסם מושתתות העובדות המוצגות בערך. כמו כן נהוג לצרף קישורים לאתרים הנוגעים לנאמר בערך, וכן הפניות לקריאה נוספת במקורות שונים.

לדוגמא, במקרה של ערך ביוגרפי של אישיות – בתחילה מביאים בכמה פסקאות את תקציר קורות חייו של האדם, לאחר מכן פירוט על ילדותו ונעוריו, פעילותו הציבורית העיקרית בהתאם לפרקי חייו העיקריים, לעיתים מוקדש פרק מיוחד למשפחתו, הישגיו וכישלונותיו, יצירות שחיבר, פרסים שקיבל, ועוד.

במסגרת קבועה (שבעברית תופיע משמאל הטקסט ובאנגלית – מימין לו) יופיעו ציוני הדרך העיקריים בקריירה של הדמות: שנת לידתו ופטירתו, אם היה אישיות פוליטית – הגופים הפוליטיים שאליהם השתייך, לוח הזמנים של פרקי חייו הפוליטיים, פרסים, יצירותיו, ועוד.

תמונות ומדיה

כדי להשביח את הערכים שאתם מעלים – כדאי להשתמש בתמונות, איורים וגרפים בגוף הטקסט. כדי ללמוד כיצד מעלים אלמנטים גרפיים – בעמוד השאלות והתשובות, תחת כללי כתיבה, תמצאו הסברים על כך ב”תמונות”. שימו לב: כל התמונות צריכות להיות מוגנות בזכויות יוצרים. אין רשות להעלות סתם כך תמונות שלקחתם מהרשת ללא אישור של בעליהן – דבר שעלול לגרום להגשת תביעה משפטית נגדכם. לפיכך השימוש חייב להיות בתצלומים/איורים מורשים או כאלה שאין עליהם זכויות יוצרים. לוויקיפדיה יש כללים ספציפיים לגבי סוגי המדיה שניתן לכלול בה – הקפידו על ההנחיות.

ציטוטים

ויקיפדיה שמה דגש חזק על נושא הציטוטים, ולמעשה כדי לתמוך את הדברים המובאים בערך עליכם להרבות ככל הניתן בציטוטים ממקורות אחרים, שמהווים “אסמכתא” לכך שהמידע שאתם מביאים הוא אמין ונגיש לגולשים. גם במקרה זה – למדו את תבניות הציטוט כדי לעצב את ההפניות שלכם בצורה נכונה (המקור של כל הפניה מופיע כמספר בסוף הציטוט ולחיצה על המספר תוביל להערת שוליים שבה מפורט המקור).

צרו קשר עם קהילת ויקיפדיה

ויקיפדיה היא פלטפורמה שיתופית, ותוכלו להיעזר בקהילת הכותבים לשם דיון בעריכות שלכם בדף השיחה של המאמר, לקבלת משוב ולהשבחת הכתוב, וכמובן כדי לקבל סיוע בנוגע לבעיות בכתיבת ערכים. זכרו: כדאי תמיד להיות פתוחים לביקורת בונה, במטרה להבטיח את הדיוק והשלמות של התוכן.

עדכונים שוטפים

היות שמאגר הידע הוא אינסופי ומתפתח, וערכי ויקיפדיה צריכים לשקף את המידע העדכני ביותר – מומלץ כי תעיינו מפעם לפעם בערך שהעליתם כדי לעדכן אותו, תוסיפו הפניות חדשות ותשמרו על רלוונטיות ואמינות. כדאי גם לשלוח את הערך שלכם, לאחר שהשלמתם אותו, לבדיקת עמיתים של עורכי ויקיפדיה מנוסים. כך תלמדו בצורה הטובה ביותר כיצד לכתוב ערך מעולה.

טאבלו – הבית לתוכן שלכם

מחפשים תוכן לאתר? אנחנו, Tabello, כאן בשבילכם. זקוקים לשירות כתיבת ערך ויקיפדיה? אנחנו לשירותכם, באמצעות כותבים בעלי הרשאה להעלאת ערכים לויקיפדיה. אז קדימה, צרו איתנו קשר ונתקדם לעבר הערך החדש שלכם. 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות